Szombathelyi Haladás


Király Gábor a csúcson hagyta abba


2016.08.03. 20:52
Pum András

Visszavonult a válogatottságtól Király Gábor, a Szombathelyi Swietelsky-Haladás kapusa. A 40 esztendős hálóőr 107-szer védte a magyar nemzeti tizenegy kapuját.

Az 1976. április 1-jén, Szombathelyen született Király Gábor már óvodás korában focizott, az általános iskolát a Bolyai iskolában végezte. Hatévesen, 1982-ben kezdte el a labdarúgást a Haladásban, Szarka Zoltán volt az első edzője. 1993-ban lett a Haladás igazolt játékosa. 1994. március 5-én a Csepel–Haladás (1-1) bajnokin állt először a vasiak kapujában. 1997-ig védett a Rohonci úton. Kereken 100 elsőosztályú bajnokin állt a zöld-fehérek kapujában. 1997-ben a Hertha BSC-hez igazolt, 2004-ig 198 Bundesliga mérkőzésen védett Berlinben. 2004-ben Angliába, a Crystal Palace-hoz szerződött, 2005-ben a Premier League második legjobb kapusának választották. 2007 februárjában a Burnleyhez igazolt, majd 2009-ben kölcsönben a német elsőosztályú Bayer Leverkusenhoz került. Nyáron visszatért Németországba, az 1860 München leigazolta. 2014-ben, öt müncheni év után visszatért Angliába, a Fulham alkalmazta. 2015 nyarán tért vissza nevelőegyesületébe, a Haladásba.

Bundesliga-bronzérmes és kétszeres német Ligakupa-győztes a Herthával. Bekerült a Hertha évszázad legjobb csapatának keretébe, ötszörös magyar aranylabdás (1998, 1999, 2000, 2001, 2005). 1998-ban a Bundesliga legjobb kapusának választották, 2005-ben a Premier League második legjobb kapusa, 2010-ben az évtized legjobb magyar kapusa kitüntetést kapta. 2015-ben az év labdarúgója.1998. március 25-én Bécsben, az Ausztria–Magyarország (2-3) felkészülési-mérkőzésen debütált az akkor Bicskei Bertalan irányította magyar válogatottban, ahol kivédte az osztrák legenda, Toni Polster büntetőjét. 2016. május 20-án, az Elefántcsontpart elleni felkészülésimeccsen már 102. alkalommal állt a kapuban, ezzel megdöntötte Bozsik József válogatottsági rekordját. A 2016-os Eb-pótselejtező legjobb játékosának választották, kulcsszerepe volt a norvégok elleni párharc sikeres megvívásában.

A franciaországi Európa-bajnokságon mind a négy mérkőzésen védett, 40 évesen ő lett a kontinensviadalok történetének legidősebb pályára lépő játékosa. Mint kedden éjszaka kiderült, a Belgium elleni nyolcaddöntőn húzta magára utoljára a magyar csapat szerelését.

Mostantól klubcsapatára, a Haladásra koncentrál.

– Nem volt nehéz döntés, hiszen ez egy folyamat végeredménye, nem csak most jelzett a szervezetem, hanem korábban, évekkel ezelőtt is – mondta Király Gábor. – Amikor a válogatottal pihenő volt, a klubcsapatommal készültem, amikor utóbbinál pihentünk, a válogatottal edzettem. Ám mindig úgy voltam vele, ráteszek egy lapáttal, meg még egy lapáttal, meg még eggyel, na, most az utolsó, na, most az utolsó. Az utóbbi években mindig így tudtam folytatni, de most elértem egy olyan ponthoz, amikor már – főleg az Európa-bajnoki felkészülés során – éreztem, hogy nagyon nagy a terhelés. S már tényleg a határomnál vagyok azt illetően, hogy tudok-e olyan teljesítményt nyújtani, amilyet elvárok magamtól. Hála Istennek, tudtam. Jól sikerült az Európa-bajnokság, de éreztem, tovább ilyen terhelés mellett nem sikerülne százszázalékosan olyan teljesítményt nyújtani, amilyet elvárnak tőlem. Már jóval az Eb előtt gondolkodtam, hogy befejezem a válogatottságbeli szereplésemet, mindig figyeltem a szervezetemet, hogy tudok még tovább menni – eddig sikerült. Először a feleségemmel közöltem a döntést, majd természetesen a szövetségi kapitánnyal is. Bernd Storck az én kezembe adta a lehetőséget, de ő is látta, hogy a felkészülés alatt a napi két tréning után olykor másnap már nehezebben ment az edzés. Régóta ismerjük egymást, soha nem erőltetett semmit, rám bízta, folytatom-e vagy sem. Elsősorban egyébként a regeneráció vett több időt igénybe, annak ellenére is, hogy az utóbbi öt-hét évben figyeltek a klubcsapataimnál a vezetők, hogy számomra egy pihenőnap lehet, hogy többet jelent, mint egy edzés. Ettől függetlenül igyekeztem a lehető legkevesebb tréninget kihagyni.

A belgák elleni meccs után énekelte utoljára a himnuszt a szurkolókkal közösen Király Gábor. Fotó: mti/Illyés Tibor

- Mindegyik válogatott fellépésem valamiért emlékezetes volt, mert mindig valamit tanultam a meccsekből - folytatta Király Gábor. - Ugyanezt az utat járnám végig, semmiben sem változtatnék. Az Európa-bajnokságon a belgák elleni nyolcaddöntőben már tudtam, hogy – ha kikapunk – az utolsó fellépésem lesz a nemzeti tizenegyben. Nem úgy készültem, hogy úgy is vége, mert természetesen győzni akartunk. Amikor viszont a bíró lefújta a mérkőzést, és kimentünk elénekelni a himnuszt a szurkolókkal, már tudatosult bennem, hogy számomra ez volt az utolsó. Ettől függetlenül, vagy éppen ezért jó érzés volt utoljára énekelni a himnuszt. Nem tudom, lesz-e búcsúmeccsem, ez az MLSZ-en múlik. Hogy a csúcson hagytam-e abba? Egy Európa-bajnokság a karrieremben a csúcs volt, tehát mondhatjuk, hogy igen. Ez mostantól egy másik élet lesz, ugyanúgy szurkolok a válogatottnak – de most már drukkerként.

Király Gábor két egykori Haladás-labdarúgóval is együtt szerepelt a válogatottban. A lengyel Wisla Kraków védője, Guzmics Richárd, valamint még az 1990-es évek végén a 2000-es esztendők elején, Illés Béla egyaránt csapattársa volt.

Guzmics Richárd nyugodtam futballozhatott a magyar válogatott védelmében, hiszen ott volt mögötte Király Gábor. De utóbbinak sem kellett idegeskednie, hiszen Guzmics biztos pont volt a hátsó alakzatban. Ősszel viszont a jól bevált párosból Király hiányzik majd. 

– Biztos vagyok abban, Gabi jól átgondolt döntést hozott – mondta a szintén szombathelyi születésű, 29 éves védő, Guzmics Richárd. – Sajnálom, hogy visszavonul a válogatottságtól, hiszen még most is klasszis szinten védett és véd, a csapat erőssége volt. Hiányozni fog a nyugalma, magabiztossága, ami árad belőle, no és persze a bravúrjai. A pályán kívül is rendkívül sokat segített a fiataloknak, profi mentalitása mindenkire átragadt. Ő tényleg egy abszolút példakép. Minden edzésen és mérkőzésen a maximumot hozta ki magából, ezzel valamennyiünk számára magasra tette a lécet. A fiataloknak szükségük van egy ikonra, egy legendára, akire felnézhetnek. Sok sikert kívánok neki a Haladásban, és remélem, még jó pár évig látjuk Szombathelyen védeni!

 Illés Béla két gólt vágott Király Gábor első válogatottbeli fellépésén. 

– Valamennyi fiatal számára példaértékű  lehet Gabi futballhoz való hozzáállása, mentalitása – tudtuk meg Illés Bélától, a Szombathelyi Swietelsky-Haladás sportigazgatójától, többségi tulajdonosától. – Felesleges ecsetelni, milyen remek kapus, sportember ő. Minden tiszteletem az övé. Az első válogatottbeli szereplése Ausztria ellen számomra is emlékezetesre sikeredett, hiszen ő kivédett egy tizenegyest, én pedig két gólt szereztem. Mind a pályán, mind azon kívül hiányozni fog a válogatottból, de mindenkinek el kell fogadnia és tiszteletben kell tartania, hogy így döntött. Én is átéltem annak idején hasonlót, amikor visszavonultam a válogatottságtól.

További hírek

Megtekintés
Jegyelővétel a Mosonmagyaróvár elleni bajnokira

A Merkantil Bank Liga 29. fordulójában vasárnap 17 órakor a Szombathelyi Haladás a Credobus Mosonmagyaróvárt fogadja. Elővételben már megvásárolhatóak a belépők.
0 1 0 2024.04.18. 21:30
Megtekintés
A Rába-partján a Haladás Viktória

A női labdarúgó NB I. 19. fordulójában szombaton 15 órai kezdettel a Haladás Viktória az ETO FC Győr vendége lesz.
0 0 0 2024.04.18. 21:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink