Szombathelyi Haladás


Jó úton jár a Haladás


2016.09.02. 13:50
Pum András

A válogatottnál bevett módszerekkel (is) dolgoznak a zöld-fehérek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a háromhetes bajnoki szünet első hetében a Szombathelyi Swietelsky-Haladás labdarúgói - kettes-hármas csoportokban beosztva - kedden, szerdán és csütörtökön állapotfelmérő és terheléses vizsgálatokon vettek részt a Nyugat-magyarországi Egyetemen.

Bernd Storck a magyar válogatott német szövetségi kapitány többször is kihangsúlyozta, nehézséget okoz számára, hogy a honi NB I-es klubok másfajta állapofelméréseket végeznek játékosaikkal, mint amelyet ő a nemzeti csapatnál alkalmaz. Márpedig - mint mondta - ezekkel az eredményekkel nem sokra megy. Üdítő kivételként három csapatot, a Haladást, az FTC-t és a Vasast említett, amelyek a válogatott módszerét követik.

- A Haladásnál nagy hangsúlyt fektetnek a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokra, rendszeresen járnak hozzánk ilyen jellegű ellenőrzésekre, felmérésekre a játékosok – mondta dr. Fügedi Balázs, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense. – Ez azért nagyon fontos, mert a futballisták állapota időről-időre hatékonyan ellenőrizhető, segíti a meccsekre történő eredményes felkészülést. Látjuk, melyik futballistát mennyire kell és lehet terhelni. A felmérésekkel kapcsolatban ha sokat nem is, annyit elmondhatok, hogy a különböző erőnléti terheléses vizsgálatok azt mutatják, a labdarúgók jó kondicionális állapotban vannak. S valóban, mi is ugyanazokat a paramétereket vizsgáljuk, mérjük fel, mint a Bernd Storck vezette magyar válogatottnál.

                                                                  Mészöly Géza és csapata jó úton jár

- Örülök, hogy a játékosok nem csak a pályán, hanem a felmérések tekintetében is a maximumot teljesítettek - jelezte Mészöly Géza, a szombathelyiek vezetőedzője. - Többrétű felmérés volt a három nap során, mérték az állóképességet, aztán volt funkcionális mogásminta-szűrés és oxigénfelmérés is. Az is örömteli, hogy a tavalyi évhez képest sokkal jobb eredményeket produkáltak a játékosok - ez visszaigazolása a munkánknak. Azaz, nem csak mi és a szurkolók látták, hogy dinamikusan futballoztunk, jól bírtuk a hajrákat, hanem a tények, az eredmények is ezt mutatják. A bajnokság előtt már volt egy felmérésünk és most a háromhetes szünetben ismét megnéztük a játékosokat. A nyáron érkezett másodedzőnk, Gál István tíz évet edzősködött Németországban, ő is jelezte: ott bevett gyakorlat ez a fajta mérés. Tavaly meglátogatott bennünk Bernd Storck, megbeszéltük, mire van szükség ahhoz, hogy Király Gábor az Európa-bajnokságon a legjobb állapotban legyen. Onnatól fogva jó kapcsolatban vagyunk a válogatottal, gyakori a kommunikáció, erőnléti edzőnk, Garami Zsolt megtekintette, milyen eszközzel mérik a laktátszintet a válogatottnál. S bár nem olcsó a gép, klubunk megrendelte, így az eddiginél is jobban tudjuk ellenőrizni a laktátszintet. Amennyiben időben megérkezik, a következő háromhetes bajnoki szünetben használjuk is. Ebből is látszik, mi is arra törekszünk, hogy minél jobb állapotban legyenek játékosaink - nyitottak vagyunk az újdonságokra. Nem emiatt teljesítettünk erőn felül a bajnokságban, a klubokban másfajta felméréseket is el kell végeznünk. 

További hírek

Megtekintés
Soroksáron a Haladás

A Merkantil Bank Liga labdarúgó NB II. 26. fordulójában vasárnap 16 órai kezdettel a Szombathelyi Haladás a Soroksár SC vendége lesz.
0 0 0 2024.03.29. 10:20
Megtekintés
Felcsúton a Haladás Viktória

A női labdarúgó NB I. 17. fordulójában szombaton 14 órai kezdettel a Haladás Viktória a Puskás Akadémia otthonában lép pályára.
0 0 0 2024.03.28. 12:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink