Szombathelyi Swietelsky-Haladás


Kiürítési gyakorlaton vett részt a csapat


2017.04.06. 21:00
Pum András

Többezer általános és középiskolás részvételével sikeres kiürítési gyakorlatot tartott a Katasztrófavédelmi kirendeltség az Arena Savariában.

A tavalyi év után csütörtökön második alkalommal rendezte meg a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a mentőkkel és a közterület-felügyelettel karöltve az Arena Savaria kiürítési gyakorlatot. Vas megyei általános és középiskolásokkal telt meg az Arena Savaria, 3700 diák érkezett, hogy segítse a rendvédelmi szervek munkáját. A terv lényege: a Haladás NB I-es labdarúgócsapata–színészek kispályás mérkőzés vége 
előtt három perccel – természetesen mesterséges – füst önti el az arénát, a diákoknak, résztvevőknek pedig szintidőn belül el kell hagyniuk a létesítményt. 

Köszöntőjében dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hangsúlyozta, mindannyiunk számára nagyon hasznos dolog a biztonság, melynek egyik fontos záloga, hogy vészhelyzet esetén megfelelően reagáljunk, a korábban megtanultak szerint járjunk el. Kiss Péter tűzoltó százados, polgári védelmi felügyelő a 2006. augusztus 20-ai viharra és a 2011. január 15-ei West Balkán tragédiára utalva jelezte: az ottani események egyértelműen jelezték, miért fontos, hogy az ember tisztában legyen a környezetében található veszélyforrásokkal. Nehezíti ilyenkor a helyzetet, hogy katasztrófa esetén az érintettek háromnegyede bepánikol, és csupán mintegy húsz százalék képes viszonylag gyorsan reagálni. Fontos, hogy egy adott rendezvényen figyeljünk az eseményt biztosító cég szakembereinek jelzésére, utasítására és kerüljük a pánikhangulatot. 

Ezt követően Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színművésze rekordkísérletre hívta a tanulókat. Stílszerűen József Attila Tűz van című versét, 3700 tanulóval közösen adta elő. Előtte még soha, sehol nem szavaltak ennyien együtt verset Magyarországon. 

Végezetül következett a Szombathelyi Swietelsky-Haladás – Weöres Sándor Színház 2x10 perces focimérkőzés. A főként a szakmai stábra épülő zöld-fehérek - Mészöly, Gál, Pacsi mellett KGyurján, Lévay, Gajdos, Gyurján, Kiss T., Kiss B. - Kiss Tamás 2 és a kapus Gyurján Márton góljával már 3-0-ra vezettek, amikor Béres Attila szépített. A mérkőzés lefújása előtt négy perccel aztán mesterséges füst ömlött a terembe, és légiriadóhoz hasonló hang töltötte be a csarnokot. Noha így együtt kissé félelmetes volt, a tanulók – ahogy előzőleg elmagyarázták nekik – szép nyugodtan, higgadtan, rendben elhagyták az Arena Savariát. Néhány perc sem telt el, és teljesen kiürült az óriási létesítmény. 

Már a csarnok előtt Lakatár Gábor tűzoltó alezredes értékelte a kiürítési gyakorlatot. Megköszönte a diákok hozzállását, együttműködését, majd rátért a lényegre: a hatósági osztályok által hivatalosan mért szintidőn belül - három perc - sikerült elhagyniuk a csarnokot, így a kiürítési gyakorlatot sikeresen abszolválták. Az akcióban részt vevő iskolák pedig az eseményre emlékeztető emlékplakettet kaptak. 

További hírek

Megtekintés
Sikeres forduló után az Illés Akadémia-Haladás csapatai

Az I. osztályú utánpótlás labdarúgó-bajnokságok legutóbbi fordulójában jól szerepeltek az Illés Akadémia-Haladás együttesei.
0 0 0 2018.04.26. 23:05
Megtekintés
Tapolcáról is érkeztek a dedikálásra

Ismét sokan voltak kíváncsiak a Szombathelyi Swietelsky-Haladás játékosaira.
0 10 0 2018.04.26. 19:30

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 
 
 

Támogatóink