Szombathelyi Swietelsky-Haladás


Európában nyolcadik a Haladás


2017.05.08. 20:10
Pum András

Egy nemzetközi felmérés alapján a magyar klubok közül Mészöly Géza együttesében szerepel a legtöbb fiatal.

A CIES (Sporttudományok Nemzetközi Központja) friss kimutatásában azt vette górcső alá, hogy 2016. november 1. és 2017. május 1. között a klubok mekkora százalékban szerepeltették saját nevelésű (15 és 21 éves koruk között legalább három évet az adott klubnál töltő) futballistáikat a pályán.- bukkant a felmérésre a csakfoci.hu. Az élen a szlovák FC Tatran áll, itt a játékpercek 75,5 százalékában saját nevelésű játékosok voltak a pályán az adott időszakban.

A Szombathelyi Swietelsky-Haladás (56.8%) az előkelő nyolcadik helyen áll. A 2016/17-es bajnokságban a fenti szabály szerint nyolc futballista, Jancsó András, Tóth Máté, Polgár Kristóf, Kiss Bence, Kiss Tamás, Rácz Barnabás, Winkler András, Varga Kevin lépett pályára zöld-fehérben. A vasiak négy hellyel előzik meg például az ukrán óriásklubot, a Dinamo Kijevet.

- A szezon elején a tulajdonosokkal megbeszéltük, amennyiben lehet, a fiatalokat rendszeresen játszatom – mondta Mészöly Géza, a Haladás vezetőedzője. – A klub büdzséje nem engedheti meg, hogy ezt az MLSZ által dotált lehetőséget figyelmen kívül hagyja. Szerencsére azért a vezetők nem tették mindenáron kötelezővé a fiatalok szerepeltetését. Ám az ifjoncok éltek a lehetőséggel, azaz nem muszájból küldtem őket pályára. Persze gyakran a sérülések miatt kaptak lehetőséget, de mégegyszer mondom: rászolgáltak a bizalomra. S egyébként is, az utánpótlás-csapatokban rendszeresen figyeltük őket, tehát nem hirtelen húztuk elő a varázscilinderből például Kiss Bencét vagy Kiss Tamást. Igaz, az NB I-ben sokkal nagyobb a tempó, mint az utánpótlás-bajnokságokban, egy-egy meccs után gyakran célszerű kis pihenőt adni az újoncoknak.

                                       Rácz Barnabás immáron alapembere a Haladásnak. Fotó: Németh Szabolcs

- Remek a kapcsolatunk az Illés Akadémiával, Pacsi Bálint szakmai igazgató a stábunk tagja, ha bárkit el szeretnénk az akadémiáról, elsőbbséget élvezünk- folytatta Mészöly Géza. - Meglátásom szerint az, hogy évről-évre ennyi fiatalt dobunk a mélyvízbe, nagy motivációt jelent az akadémián pallérozódó srácoknak, látják, hogy van értelme dolgozniuk, hiszen aki megérdemli, nálunk megkapja a lehetőséget. Emellett a szurkolók is jobban értékelnek egy saját nevelésű fiatalt, mint egy tucatlégióst. A jövőben sem akarunk letérni erről az útról.

További hírek

Megtekintés
Ha szombat, akkor Szany

Szombaton 11 órakor a Győr-Moson-Sopron megyei településen játszunk hírverő mérkőzést.
0 0 0 2018.06.21. 11:20
Megtekintés
Távozott Stef Wils

Távozott csapatunk belga belső védője, Stef Wils. A futballista befejezi játékospályafutását.
5 0 0 2018.06.20. 17:10

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 
 
 

Támogatóink