Szombathelyi Haladás


Kiváló eredménnyel az UEFA tanfolyamán


2017.12.27. 09:02
Pum András

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 55 tagállama által elismert, legmagasabb kapusedzői licencet szerzett Jakab Csaba, a Szombathelyi Swietelsky-Haladás kapusedzője.

Az UEFA 2012 nyarán indította több európai országban, így hazánkban is a kapusedzők számára az A licences tanfolyamot. A képzés 2016 őszén zárult, a kapusedzők pedig múlt héten, Telkiben vehették át diplomájukat – a Haladás részéről Jakab Csaba kiváló eredménnyel abszolválta a kurzust. 

– Az akkor az élvonalban szereplő 16 együttes kapusedzője, valamint a különböző válogatottak kapusedzői vehettek részt a tanfolyamon, összesen 20-an kezdtük a kurzust – mondta Jakab Csaba. – Az UEFA-nak új törekvése, hogy a kapusedzők még jobban integrálódjanak a szakmai munkába. Óriási megtiszteltetés volt olyan legendás kapusokkal együtt ülni az iskolapadban, mint a volt videotonos Disztl Péter, a korábbi kispesti Andrusch József, vagy az exdiósgyőri Veréb György és még sorolhatnám. Hétfőnként voltak a tanfolyamok az MLSZ-ben, vagy Telkiben esetleg a TF-en. Reggel 8–10-ig elméleti, 10–12-ig gyakorlati képzést kaptunk, majd 13 és 15 óra között ismét elméleti rész következett, majd 15–18-ig gyakorlati oktatással fejeztük be a napot. Tanáraink az edzőképzés korábbi honi vezetői, így dr. Mezey György, Szalai László és a korábbi remek, 80-szoros ír válogatott kapus, Pat Bonner voltak. Rengeteg hasznos dolgot tanultunk a négy és fél év során, amelyet a napi munkában, itt Szombathelyen remekül tudtam hasznosítani.

                                          Jakab Csaba a diplomával

- Kaptunk házi feladatokat is, például egy hetet kellett eltölteni egy olyan külföldi csapatnál, amely vagy abban, vagy az azt megelőző évben az Európa-liga vagy a Bajnokok Ligája csoportkörben szerepelt - folytatta a vasiak kapusedzője -  Halmosi Péter és a graziaknál dolgozó Szabics Imre segítségével az osztrák Sturm Graznál jártam, mindent, amit láttam, dokumentálni kellett, és videóanyagot is prezentáltam. Sok emberrel remek kapcsolatba kerültem, így például   a csapat vezetőedzőjével, Franco Fodával, akit pár hete neveztek ki osztrák szövetségi kapitánnyá. A kint tapasztaltakról idehaza valamennyien előadást tartottunk, érdekes volt végighallgatni, Európa-szerte hogy dolgoznak a csapatok és a kapusedzők. Több vizsgánk is volt, egyszer egy NB I-es gàrdàt kellett feltérképezni és felkészíteni ellene csapatomat, mindezt edzésen is bemutatva. Jómagam az MTK-t választottam ellenfélnek, az Illés Akadémia-Haladás U19-es együttesét csapatomnak. Utóbbi kiegészült a négy felnőttkapussal, tehát Király Gáborékkal. Elméletben és gyakorlatban, azaz edzésen is kíváncsiak voltak rá, hogy, milyen taktikával, hogyan tudnánk legyőzni a kék-fehéreket. Tavaly ősszel ért véget a képzés, amelyet kiváló érdemjeggyel végeztem el, a diplomát múlt csütörtökön vehettük át. Húszan kezdtünk, 13-an fejeztük be. A licenccel az UEFA 55 tagállamában vállalhatok kapusedzői munkát. Fontos megemlítenem, szombathelyi kapusaim és a Haladás támogatása nélkül mindez nem sikerülhetett volna. 

További hírek

Megtekintés
Képernyőn a Vasas elleni bajnokink

Vasárnap helyett hétfőn este nyolc órakor lépünk pályára az Illovszky Stadionban.
0 0 0 2024.04.25. 13:00
Megtekintés
Összefoglaló a Mosonmagyaróvár elleni bajnokiról

Egy gól, két kiállítás a Szombathelyi Haladás-Credobus Mosonmagyaróvár (0-1) Merkantil Bank Liga-mérkőzésen.
1 0 0 2024.04.24. 14:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink